Досегашният президент на КНСБ Пламен Димитров бе преизбран днес на поста за нов 5-годишен мандат на провелия се Девети конгрес на конфедерацията.

За негови заместници делегатите избраха Даниела Алексиева-Стоянова, Тодор Капитанов и Огнян Атанасов. Досега вицепрезиденти бяха Пламен Нанков, Чавдар Христов и д-р Иван Кокалов. Със статут на вицепрезидент като главен икономист на конфедерацията е и директорът на Института за социални и синдикални изследвания Любослав Костов, напомни Димитров.

Пламен Нанков бе избран за председател на Централната контролна комисия. За негови заместници в ЦКК бяха определени Райна Джагалова, Янка Такева и Валентин Вълчев. Лидерът на най-големия синдикат в страната СБУ Янка Такева и председателят на Федерацията на независимите синдикати на миньорите Валентин Вълчев ще изпълняват функциите си на обществени начала.

Даниела Алексиева-Стоянова досега бе национален секретар по “Организационно развитие, координация и комуникация”. Стоянова поема поста на вицепрезидент “Организационно развитие, координация и комуникация. Защита на синдикални права и трудови конфликти”, заеман от Пламен Нанков.

Тодор Капитанов бе национален секретар по “Защита на синдикалните права и трудови конфликти”. Той оглавява “Правна закрила на труда и КТД”. Досега вицепрезидент бе Чавдар Христов, който ще продължи да съдейства на конфедерацията със своята висока юридическа експертиза.

Досегашният национален секретар Огнян Атанасов по “Безопасност и здраве при работа. Екология” вече е вицепрезидент с ресор “Социална защита, безопасност и здраве при работа”. До Деветия конгрес вицепрезидент бе д-р Иван Кокалов, който е председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването.

В знак на признателност Иван Кокалов, Чавдар Христов, Пламен Нанков, както и националните секретари Ася Гонева, Николай Недев и Юлия Симеонова получиха специалната награда на конфедерацията на името на проф. д-р Кръстьо Петков за цялостен принос в развитието на синдикалното движение. Това са истински синдикални борци, с които преминахме през много трудности и предизвикателства, за да намерим верните решения за всички вас. Всичко това става с много работа, експертиза, професионализъм, всеотдайност. Те отдадоха много сили, знания и мъдрост, за да може КНСБ да е най-голямата и силна организация в България, каза Димитров.

В заключителното си слово Димитров благодари на всички колеги за неуморната работа и всичко, което правят и ще продължат да правят. Можем спокойно да се наречем достойни защитници на труда в България, каза той.

На новия си екип мога да обещая единствено повече работа, за да може всичко това, което обсъждаме тези два дни като приоритети и заложени цели, да стане реалност, хората да усещат по-голяма закрила, нашата грижа за тях в ежедневието си и да имат доверие в най-големия синдикат, най-голямата организация в България, която всички ние правим мощна и силна, без която страната няма да е същата. И политиците, и работодателите го знаят. Този конгрес даде ясен знак за това, каза още Димитров.

Деветият конгрес на КНСБ се проведе на 10 и 11 май в „Интер експо център“ с участието на делегати от цялата страна, гости от страната и чужбина. Той протече под мотото „За сигурно бъдеще в зелените и дигитални промени“.

В рамките на конгреса на 10 май бяха проведени няколко дискусионни панела по отчетния доклад за изминалия 5-годишен период, посветени на темите за доходите и Колективното трудово договаряне, зелените и дигитални промени, социалната закрила, безопасността и здравето при работа, трудово-правната защита, вътрешноорганизационната дейност. В тях своя опит споделиха председатели на синдикални организации от различни сфери.

Днес делегатите приеха програмата на КНСБ до 2027 г. Тя бе представена от президента Пламен Димитров и съдържа приоритетите на конфедерацията за следващите 5 г. Сред тях е до 2027 г. минималната работна заплата да достигне 1700 лева, а средната – 3100 лева.

Програмата и отчетът са налични на сайта на Деветия конгрес.

Как протече конгресът, интервюта от участниците в него и много снимки можете да видите във фейсбук страницата на конфедерацията.