КНСБ е организацията на хората на честния труд. Няма друга организация с такава членска маса – това е огромен ресурс, но и огромна отговорност. Това каза вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова по време на откриването на Деветия конгрес на конфедерацията. Тя подчерта ползите от социалния диалог между президентската институция и синдикатите и отбеляза, че по пътя към постигането на европейския стандарт на живот в страната значителна роля има КНСБ.

Председателят на НС Никола Минчев каза, че становищата, предложенията и експертизата на конфедерацията, които постъпват в Народното събрание, са изключително полезни за работата и решенията в парламента. Той гарантира, че Народното събрание ще бъде последователен и отговорен партньор на синдикатите.

Министър-председателят Кирил Петков поднесе своя поздрав към участниците в конгреса чрез видеообръщение. “Ще преодолеем кризите заедно”, каза той и заяви, че за правителството е изключително важно участието на синдикатите в реформите, общ и основен приоритет е развитието на нови законодателни актове и механизми за създаването на условия за достоен труд в България.

“КНСБ – вие сте невероятна мощ”, обърна се към делегатите на конгреса генералният секретар на Международната конфедерация на труда Шарън Бъроу. Тя поздрави конфедерацията и президентът Пламен Димитров за неуморната работа за постигане на достойно минимално възнаграждения. Бъроу коментира още и една от най-актуалните задачи на синдикатите, а именно борбата за гарантиране на качествени зелени работни места, които са в услуга на климата. Генералният секретар на МКП призова за достойно възнаграждение и запазване на работните места, които по време на пандемията бяха на първа линия – в здравеопазването, образованието и публичния сектор.

Лука Визентини – генерален секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите, благодари на КНСБ и лично на президента Пламен Димитров за родилата се в София през 2018 година идея за конвергенция на минималното заплащане , която доведе до Директивата за адекватни минимални работни заплати и насърчаване на колективното трудово договаряне. Все още нищо не е приключило, заяви Визентини и обяви, че в момента на неговото изказване се водят преговори за приемането на директивата. КНСБ заслужава поздравления и за огромните усилия, които полага на международно равнище за укрепване на социалния стълб, както и за грижите, които полага за украинските бежанци, каза още генералният секретар на ЕКП.

Вицепремиерът Гроздан Караджов подчерта, че КНСБ е организация с хъс и огромна воля. Председателят на УС на Българската стопанска камара Добри Митрев поднесе на Пламен Димитров почетна грамота от БСК на КНСБ за изключителен принос за развитие на индустриалните отношения. Ивайло Калфин – изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд, заяви, че според изследвания на Eurofound в държавите, където социалните партньори участват във взимането на решения, има обществен прогрес, а в страните, в които не се осъществява добър социален диалог, е налице регрес. Ректорът на Софийския университет “Св. Климент Охридски” поздрави КНСБ за това, че конфедерацията никога не се ограничи в тясно синдикални задачи.

Своя поздрав към ръковдството на КНСБ и към делегатите на Деветия конгрес изказаха също министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков, кметът на София Йорданка Фандъкова, представителите на парламентарно представени формации Десислава Атанасова, Мукаддес Налбант и Виктория Василева, президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов, както и зам.-председателят на УС на КРИБ Николай Вълканов.

На откриването на събитието присъстваха 100 международни и български гости, сред които още генералният секретар на IndustriAll European Trade Union Люк Триангъл, министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова, министърът на електронното управление Божидар Божанов, зам.-председателят на комисията по труда, социалната и демографската  политика Деница Сачева и др.