Предизвикателствата пред нас са огромни. Ако някой си мисли, че Зелената сделка ще изчезне, не трябва да има такива очаквания. Сега е моментът да поставим нашите конкретни искания и да участваме активно. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров на Деветата отчетно-изборна конференция на Федерацията на независимите синдикати на миньорите, която се проведе на 29 април в София. Федерацията отбеляза и 30-годишнината от своето учредяване.

Димитров посочи, че КНСБ настоява за създаване на Национална стратегия за справедлив преход. Териториалните планове, които се изготвят за трите въглищни региона – Перник, Стара Загора и Кюстендил, не са достатъчни. Още 8 области са с въглероден отпечатък, ето защо реално половината страна трябва да влезе в механизми, които да управляват този справедлив преход във всички индустрии – тежката, селското стопанство, транспорта. Плановете за справедлив преход трябва да бъдат обвързани, да се отчетат междуотрасловите връзки и зависимости, за да се постигне максимален ефект от огромния финансов ресурс, който ще дойде по линия на ЕС.

Нашият ангажимент е да участваме активно, да посочваме какви проекти да се развият, посочи още Димитров и подчерта, че Националният план за възстановяване и устойчивост е изготвен без енергийна стратегия на страната. Нашите предприятия трябва да имат яснота и перспектива и то преди да затваряме каквато и да е мощност. Тези 40% намаление на въглеродните емисии до 2026 г. спрямо 2019 г. изглеждат доста агресивно на фона на вече постигнатото, каза Димитров.

Той посочи още, че по време на прехода всички синдикални лидери трябва да участват пряко в процеса на управление на персонала. Трябва да се картографират уменията, знанията и желанията на всеки отделен синдикален член. Нито един човек не трябва да си тръгне, ако не иска да си смени работното място. Т.е. трябва да се спазва принципът на доброволност. Трябва да останат и Колективните трудови  договори и то с извоюваните придобивки, без отстъпление от вече постигнатото.

Пред делегатите президентът на КНСБ подчерта, че се намираме в безпрецедентна ситуация. Заради войната в Украйна все още не е осъзнато какво ще се случи, но е сигурно, че няма да се върнем към това, което е било преди нея. Следващите 5 години ще трябва да си ги представим и в тази посока – какви нови ограничения и изисквания ще има. Конкретно за рудодобива той посочи, че в момента ситуацията е добра, тъй като цените са на сериозни върхове и се очаква това да продължи и през следващите няколко години.

Председателят на федерацията Валентин Вълчев също обясни, че в рудодобива и нерудните полезни изкопаеми ръстът на цените е позволил модернизиране на предприятията в сектора, зелени иновации, намаляване на екологичния отпечатък, постигане на просперитет за компаниите и за работещите в минерално-суровинната индустрия. Вълчев обърна внимание на трудностите, които произтичат от Зелената сделка за въгледобива. Социалните измерения на прехода трябва да бъдат изведени като национален приоритет, да се борим за запазване на работните места, да не се допуска загуба на доходи, каза той и добави: Искаме справедлив преход, който не унищожава работни места, който договаря с работниците всеки аспект, настояваме за актуализирана индустриална стратегия, за стратегия за финансиране на цели и региони, запазване на базови мощности.

Вълчев подчерта още, че за 30-те години от своето съществуване Федерацията не е допуснала нито един ден без колективно трудово договаряне. Той бе преизбран за председател на федерацията за следващия 5-годишен мандат.

Гости на събитието бяха изпълнителният директор на Минно-геоложката камара инж. Иван Митев, представители на големи предприятия от сектора, зам.-директорът на “Мини Марица Изток” инж. Иван Арсениев, лидерите на индустриалните федерации към КНСБ.