Няма синдикална организация към СФ “Металици” без колективен трудов договор. Успявате да поддържате качествен диалог не само на браншово ниво, а и с работодателите. Затова вашите КТД са съдържателни, ефективни и в полза на работниците. Заплатите на две трети от работещите българи са под средната, но доходите на повечето от трудещите се в сектора на металургията са сред онази една трета, които надвишават СРЗ.

С това президентът на КНСБ Пламен Димитров  се обърна към делегатите на 6-ия редовен конгрес на Синдикална федерация “Металици”. На събитието присъстваха и изпълнителният директор на Главна инспекция по труда Елена Аврамова, изпълнителният директор на Българската асоциация на металургичната индустрия Политими Паунова и декана на Факултета по металургия и материалознание Емил Михайлов. Бившият заместник-председател на Национална федерация на енергетиците Елка Арнаудова, председателят на НФТ “Химия и индустрия” Красимир Кръстев и заместник-председателят на НБС “Водоснабдител” също бяха гости на конгреса.

По случай Международния ден в памет на загиналите при трудови злополуки събитието започна с едноминутно мълчание.

Димитров обясни, че за разлика от средната работна заплата, увеличаването на минималната е ангажимент на конфедералното ръководство заедно с работодателите и правителствата. “Ще успеем да увеличим минималните заплати от 1 юли. Не е важно точно с колко, а ръста ѝ да компенсира инфлацията”, заяви президентът на КНСБ. МРЗ трябва да достигне заплатата за издръжка, необходимо е и въвеждането на необлагаем минимум. Така може да бъда постигната една от основните цели на конфедерацията, а именно до 2027 година да няма работещи бедни, каза още по темата Пламен Димитров.

Той коментира и текущата политическа и икономическа ситуация в страната и задълбочащата се световна криза. Представи информация от анализатори, че в следващите 10-15 години икономическите и търговските отношения на света с Русия и Беларус ще са сериозно затруднени, дори несъществуващи.

“Въпреки проблемите и неяснотите, има процеси и знаци, които ни дават надежда, че заедно с отговорните работодатели и политици, ще успеем да изградим по-добро бъдеще за страната”, каза президентът на КНСБ. 50-65 млрд. лева е диапазонът на ресурса за България от ЕС през следващите няколко години, като по-голямата част от него е грантов. Тези ресурси дават реална възможност за нова зелена и дигитална трансформация и основание да искаме по-високи заплати. Благодарение на тях е напълно възможен ръст на БВП от 4-5% и следователно 12-13% ръст на доходите на годишна база. Предвидено е значително финансиране за предприятията по линия на Зелената сделка и дигитализацията. То трябва да бъде използвано ефективно, за да се постигнат по-добри условия на труд, по-висока добавена стойност и справедливото ѝ разпределение, подчерта президентът на конфедерацията.

Пламен Димитров връчи наградата “Синдикалист на годината” на Диляна Яначкова.  Васил Яначков пък удостои с награди отстъпилите след дългогодишен стаж от позицията председател на СО Андрей Андреев, Димитър Диков и Димитър Трифонов.

Васил Яначков бе преизбран за председател на СФ “Металици”.