Президентът на КНСБ Пламен Димитров и генералният директор на БТА Кирил Вълчев подписаха днес договор за партньорство и сътрудничество.

Приехме да станем партньори в навечерието на Деветия конгрес на КНСБ, който ще се състои на 10 и 11 май в София, каза Кирил Вълчев.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че за синдикалната организация е чест да стане партньор на най-старата институция в България, която се занимава с информация и слово. За нас това е от изключителна значимост, за да могат всички, които искат да намерят истинските новини, да имат тази възможност и с наше съдействие, допълни той. По думите му КНСБ генерира всеки ден десетки новини и това е част от всекидневния живот на синдикалните организации. “С ценностите, които изповядваме – свобода, солидарност и справедливост, се опитваме в тези тежки времена на кризи да продължим да бъдем остров на сигурност за българина”, добави Димитров.

Особен интерес за БТА представлява да започнем по уреден начин, от гледна точка на авторски права и систематичност, да получаваме изследователските разработки на КНСБ, допълни Вълчев и отбеляза, че това е възможност за БТА да развива рубриката “Икономика”, което да е от полза за всички български медии.

За сигурно бъдеще в зелените и дигитални промени – това е мотото на предстоящия ни конгрес. В този контекст се опитваме да видим живота на работещия българин – как се променя, какви предизвикателства отправят технологиите към него. Зелената сделка е голямата промяна, която вече върви в много сектори на икономиката ни, каза президентът на КНСБ. По думите на Димитров важно е и как работещият българин трябва да се променя, как синдикатът може да го води в тези промени, така че да го преведе на другия бряг, без да загуби своето работно място.

Димитров припомни, че минималната заплата преди пет години беше 460 лв., а сега е 710 лв. Ще направим още една стъпка и опит през актуализацията на бюджета да стигнем поне 760 лв. Средната работна заплата вече е 1700 лв., посочи още Димитров. По думите му галопиращата инфлация през последните 6-7 месеца „отхапа огромна хапка от нашите реални доходи и ни върна доста назад“.

Огнян Атанасов, национален секретар по безопасност и здраве в КНСБ обясни, че КНСБ доказа своя ангажимент към това Зелената сделка да бъде наистина справедлива. Занапред ние ще бъдем гарант да се изпълни мисията на Зелената сделка и никой да не бъде изоставен в този „зелен“ преход, допълни той. Настояваме за създаване на Национален план за справедлив зелен преход, в който ние, като социални партньори, да участваме много активно, за да бъде той наистина справедлив и да бъде разбираем за работещите. Освен върху работните места, слагаме акцент и върху енергийната сигурност на страната, подчерта Атанасов. По думите му по-лесната част от Зелената сделка е минала и вече предстоят конкретни действия, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, предстои изготвянето на териториалните планове за справедлив преход в регионите на Кюстендил, Стара Загора и Перник и др.

БТА има рубрика, свързана с климатичните промени, с околната среда, зеления преход и др., напомни Кирил Вълчев.

Директорът на ИССИ и главен икономист на КНСБ Любослав Костов се спря на предизвикателствата, които произтичат от дигитализацията за работещите хора и усилията на конфедерацията да гарантира тяхната защита.

Работата с младите хора е предизвикателство и приоритет за КНСБ, обясни и националният секретар Даниела Алексиева, като посочи, че една от най-успешните кампании на конфедерацията е „Моето първо работно място“. Тя е насочена към завършващите средно образование млади хора, на които се разясняват правата и задълженията им на работното място. От 2011 г., когато стартира кампанията, досега са обучени над 330 хил. зрелостници. Обмисля се тя да обхване и учениците в 11 клас, тъй като все повече от тях започват временна работа по време на ваканциите и е важно да знаят какви са правата им. Алексиева напомни още, че КНСБ има мобилно приложение VOX за подаване на сигнали за некоректни практики от страна на работодателите. До момента са постъпили над 400 сигнала.

Генералният директор на БТА посочи, че работата с младите хора е още един аспект, в който БТА и КНСБ биха могли да си сътрудничат. Вълчев обясни, че Колективният трудов договор в агенцията е надграден с допълнителни придобивки за работещите.

Видео от подписването на договора за партньорство: