Нужен е 5-годишен план за развитието на “Български пощи”, в който да бъде заложено ежегодно увеличение на доходите поне с 15%, а също и възможности за обучения и преквалификации и подобряване на физическата и технологичната инфраструктури. Планира се оптимизация на персонала, въпросът е какво трябва да бъде направено в замяна.

Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на Седмата национална отчетно-изборна конференция на Синдикална федерация на съобщенията. На нея присъстваха и изпълнителният директор на “Български пощи” ЕАД Деян Дънешки и директорът на дирекция “Човешки ресурси” в дружеството Красимир Венков. Гост бе и председателят на Федерация “Съобщения” към КТ “Подкрепа” Пламен Дончев.

Димитров разясни и заложените в плана за възстановяване и устойчивост възможности за “Български пощи”. От предвидените по НПВУ 100 млн. лева за дружеството пари за заплати няма, но освен за дигитализация има за обучения на пощенци, както и за физическа инфраструктура. Според изискването тази сума трябва да бъде изхарчена за 3 години и половина и резултатите да бъдат налице, обясни президентът на конфедерацията.

Що се отнася до възнагражденията в бранша Димитров изтъкна факта, че действително има голямо изоставане в ръста им. Той припомни, че две трети от българите получават заплата, по-ниска от средната за страната. За служителите в пощите голямо значение има ръстът на минималната работа заплата. “Много дълбока е диференциацията и несправедливостта на пазара на труда, затова е важно МРЗ да расте изпреварващо”, заяви президентът на КНСБ. “МРЗ бута доходите нагоре и конфедерацията ще настоява за ежегодното ѝ увеличение със 17-18%. Но определянето на възнагражденията над минималното зависи от вас, от вашата работа във федерацията и колективните трудови договори”, каза той, обръщайки се към аудиторията.

Председателят на СФС Валентин Стоянов резюмира постиженията на федерацията. Той заяви, че основните приоритети на синдиката са изпълнени. Отчете и позитивните тенденции, установили се през изминалия мандат. Близо 20% от председателите на синдикални организации са новоизбрани млади хора, отбеляза Стоянов. Извършват се и редовни обучения сред синдикалните членове, поддържа се ползотворен социален диалог, запазени са работните места и социалната сигурност на членовете.

По време на конференцията бяха представени резултатите от проекта “Партньорство в дигиталната среда”, в който СФС бе включена. Основната цел на проекта е преодоляването на дисбаланса в областта на дигитализацията и да се създадат секторни квалификационни рамки за дигитални умения. Открояваща се тенденция в пощенския пазар е нарастването на дела на дигитална търговия с 40% за една година и засилването на ролята на пощенските оператори. Проектът касае развитието на пощенския пазар до 2030 година.

Доц. д-р Мариана Тодорова от Института по философия и социология към БАН пък представи проекта “Партньорство в дигиталната среда”, центриран върху потребностите от дигитални умения по 17 приоритетни икономически дейности. Тя разясни, че при добра управленска политика “Български пощи” могат да станат основен реализатор на електронно правителство и електоронни услуги.

Изпълнителният директор на “Български пощи” ЕАД Деян Дънешки коментира кибератаката над компютърните системи на дружеството и опроверга притесненията на пощенци, че при случили се служебни грешки, свързани с финансови средства, ще бъдат удържани суми от личните им възнаграждения. Той също коментира възможностите по НПВУ. “Винаги сме били извън фокуса на финансови ресурси за иновации. Вярвам, че благодарение на финансирането по плана, ще се случат много добри неща за “Български пощи”. Красимир Венков – директор човешки ресурси, каза, че възнагражденията са функция на цялата дейност на дружеството и че ръководството му е много добре запознато със средните работни заплати за страната. По думите му основен въпрос е дали пощите да имат повече персонал и по-малки заплати за него или да се осъществи драстично намаляване на служителите и съответно повишаване на доходите.

По време на конгреса делегатите преизбраха Валентин Стоянов за председател на Федерацията.