Президентът на КНСБ Пламен Димитров се срещна днес с членове на синдикалната организация на КНСБ в най-големия завод в България и Европа за синтетично производство на калцинирана сода „Солвей Соди“, Девня. Той разговаря и с изпълнителния директор Спирос Номикос. В срещите участваха и националните секретари Даниела Алексиева и Тодор Капитанов, председателят на СО в завода Даниел Куюмджиев.

Димитров запозна синдикалните членове с визията и предложенията на конфедерацията по актуалните проблеми в икономическия и социален живот на страната, както и с приоритетите, които ще залегнат в програмата ѝ за следващите 5 години.

Конфедерацията ще си постави за цел годишно минималната заплата да расте средно със 17 на сто, а средната – с 12-13 процента. За следващата 2023 г. КНСБ ще настоява отново да бъде въведен необлагаем минимум.

„Инфлацията за февруари бе 10,4 процента. Някои продукти поскъпнаха дори с 20-30 процента. Няма да се успокои,  докато не стане 15 процента“, прогнозира президентът на КНСБ.

От синдикалната организация обясниха с какви предизвикателства се сблъскват работещите, за все по-осезаемото отражение на инфлацията, за преговорите по новия колективен трудов договор в завода.

По време на срещата Димитров връчи на Даниел Куюмджиев наградата на КНСБ „Синдикалист на годината“ за 2021 г.

Президентът на КНСБ разговаря и с изпълнителния директор на „Солвей Соди“ Спирос Номикос. Двамата обсъдиха трудната ситуация в страната с наслагващи се кризи.  Номикос обясни, че по време на пандемията заводът не е спирал да работи, а войната в Украйна има сериозно отражение.

Обсъдена бе възможността за компенсиране на доходите на работещите заради високата инфлация.