Красимир Вълчев и Павел Брайнов бяха преизбрани за председател и заместник-председател на Моряшки синдикат. Конгресът на МС се проведе днес във Варна.

Президентът на КНСБ представи пред делегатите визията на конфедерацията за политиките на кабинета “Петков” в социалната и икономическата сфери. Той подчерта, че през изминалите вече повече от 100 дни управление в немалко отношения синдикатите и правителството са стигнали до консенсус – обезщетенията за безработица, за гледане на дете, ваучерите за храна и др.

“Това, което най-много притеснява КНСБ е енергийният баланс”, каза Димитров по повод заложеното в плана за възстановяване и устойчивост 40-процентно намаление на въглеродните емисии в страната до 2026 г. спрямо 2019г. “В момента на всяка минута изнасяме между 1500 и 2000 мегавата енергия. За да спазим това условие, трябва да затворим поне два големи теца или няколко малки. А това означава, че Западните Балкани минават на режим на тока. Навсякъде ще бъдат затворени въглищни централи. Въпросът е с каква скорост е редно това да се случи”, продължи президентът на конфедерацията.

Вторият ключов въпрос, свързан с НПВУ, е ангажиментът за либерализация на пазара на дребно. До 2026 г. няма да има регулиран пазар. Цената на тока за бита ще стане три пъти по-висока. “Питаме как българските домакинства ще се адаптират”, каза Пламен Димитров. Той заяви позицията на конфедерацията, според която някои решения са взети с лека ръка, а финансирането по линия на НПВУ би могло да се разпредели по-добре.

Два основни репера има в приоритетите на КНСБ по отношение на доходите – увеличението на СРЗ с 12-13% и на МРЗ с 17-18% на ежегодна база, каза още Димитров. Заплатата за издръжка от последните изчисления на ИССИ в нетно изражение е 1148 лева, като нейното преизчисляване предстои. При инфлация от 10,4%, а вече и повече, хората обедняват. Повишението на заплатите няма алтернатива, заяви той пред представителите от Моряшкия синдикат.

По време на конгреса на МС Пламен Димитров връчи голямата награда на КНСБ на името на проф. Кръстьо Петков на председателя на синдиката Красимир Вълчев.