В бюджета за 2022 г. не бе заложен ръст на заплатите на работещите в администрацията и това е една от най-сериозните ни критики към правителството. Не сме забравили, че трябва да искаме увеличението, което не получихме от 1 април, и ще настояваме това да стане с актуализацията на бюджета през юли. Основанията за това са железни.

Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров пред делегатите на Осмия конгрес на Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации (ФНСДУО), който се проведе на 7 и 8 април. Гости на конгреса бяха и националните секретари на конфедерацията Даниела Алексиева, Огнян Атанасов и Тодор Капитанов, изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Румяна Петкова.

Димитров запозна участниците в конгреса с оценката на КНСБ за първите 100 дни управление на правителството Петков и изтъкна, че освен критиката за замразените заплати в публичния сектор, конфедерацията не приема и липсата на управленска програма и то в режим на наслагващи се кризи. Президентът на КНСБ посочи и някои от проблемите, които ще произтекат от току-що одобрения от ЕК Национален план за възстановяване и устойчивост и сериозните реформи, които произтичат от него. “Регулираният пазар на ток трябва да изчезне на две стъпки. Ако не се успокоят цените, на нерегулирания пазар е четири пъти по-скъпо”, посочи Димитров. Планът беше покрит с мъгла и приет без диалог, обърна внимание той.

Димитров обърна поглед и към миналото със заложените цели на конфедерацията за ръст на доходите преди 5 години и очерта посоката, която трябва да се следва занапред. “Винаги може повече, но благодарение на всички вас и на общите ни усилия успяхме да постигнем напредък с ръста на възнагражденията поне при една част от администрацията. Преди 5 години средната работна заплата в страната бе 1037 лв. По последни данни сега тя е 1630 лв. Това е ръст от 60 процента. За съжаление, 2/3 от българските работници и служители получават под тази граница. В същото време пазарът на труда продължава да е диференциран и дефицитен. Трябва по-силно да искаме, по-бързо да се мобилизираме. След месец – на Деветия конгрес на КНСБ, ще заложим целта какви трябва да са доходите след 5 години. За нас е постижимо и реалистично минималната заплата да стигне 1700 лева през 2027 година”, каза Димитров. Той изтъкна и важността на очакващата всеки момент одобрение на европейско ниво директива за адекватните минимални заплати и колективното договаряне. Тя предвижда минималната заплата да е 50% от средната, а обхватът на колективното договаряне да стигне 70%. Увлачаването на покритието с колективни договори ще е ангажимент на държавата. Затова съм оптимист, че ще има кой да ни чуе, посочи Димитров.

По време на конгреса той отличи членове на ФНСДУО с наградите на конфедерацията за синдикалист на годината и на името на проф. Кръстьо Петков.

Делегатите избраха за нов 5-годишен мандат досегашния председател на федерацията Кръстьо Боянов. За главен секретар бе избрана Ана Белева, финансовия контрол поема Любомир Делчев. Минахме през много предизвикателства, предстоят ни още битки, каза Боянов.