През последните пет години бе постигнато увеличение от над 42% на доходите в селското стопанство, а в отделните структури увеличението на средната работна заплата надхвърли 50%. Въпреки това обаче заплащането на трудещите се в сектора все още е ниско. Вие заслужавате много повече за труда си. Това каза днес председателят на Федерацията на независимите синдикати в земеделието Светла Василева по време на XX Редовен Конгрес на федерацията, обобщавайки отчетния период 2016-2021 година. На днешната дата ФНСЗ чества и 32 години от своето учредяване.

На конгреса присъстваха президентът на КНСБ Пламен Димитров, вицепрезидентът Чавдар Христов и националните секретари Тодор Капитанов и Даниела Алексиева, председателите на ФНСОХП Славчо Петров и на ФНСДУО Кръстьо Боянов. Гост на събитието бе Кристиян Брагасон, генерален секретар на Европейската федерация на синдикатите от земеделие, храни и туризъм – EFFAT (Интервю с него и със Светла Василева можете да прочетете в списание “Синди труд”.)

Участие взеха и председателят на комисията по земеделие в НС Пламен Абровски, заместник-министърът на земеделието Иван Христанов, бившите министри и зам.-министри Венцислав Върбанов, Нихат Кабил, Димитър Греков, Христо Бозуков, Атанас Кацарчев, Светла Бърчварова. Сред представителите на работодателските организации бяха Валери Ценов – изпълнителен директор на ИА “Борба с Градушките”; Мартин Банов – председател на Селскостопанска академия; Христо Даскалов –  изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните, и др.

Пред делегатите президентът на КНСБ отбеляза, че 25-те години, през които Светла Василева бе председател на федерацията, са довели до перспективата синдикатите в земеделието да имат бъдеще в този бързо променящ се и дигитализиращ се сектор. Зелената и дигиталната трансформация на икономиката е неотменим и ускорен процес, в който посоката на развитие на синдикализма е непредвидима. “България трябва да привлича силни иновативни зелени и дигитални инвестиции, които да дадат качествени работни места с висока добавена стойност”, каза още по темата Пламен Димитров.

Основната цел на синдиката е постигането на справедливост, заяви президентът на конфедерацията. Затова бъдещата Директива за адекватни и справедливи МРЗ, която предстои да бъде одобрена до няколко седмици, е от ключово значение. Тя предвижда 70% покритие на колективното договаряне. Именно то гарантира справедливостта. Усещането за по-голяма справедливост стабилизира демокрацията, заключи Димитров. И припомни, че там, където има синдикални организации и сключени колективни трудови договори, заплатите са с 12% по-високи спрямо еквивалентни работни места, в които няма синдикално участие.

Пламен Димитров наблегна на необходимостта от консолидация на синдикалните федерации в селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост. Обединението ще направи структурите още по-силни в отстояването на техните искания и защитата на правата и доходите на работниците.

В своите програмни документи за следващия мандат ФНСЗ си поставят цели до 2027 г. да се достигне увеличение на доходите на работещите в отрасъла с 48 процента, да се намали сивата икономика, като се увеличи заетостта в сектора с 15 процента и се създадат нови „зелени“, сигурни и качествени работни места.

На конгреса днес досегашният лидер Светла Василева обяви, че се оттегля, но ще продължи да помага на федерацията. Делегатите избрана със 104 гласа “за” за председател на ФНСЗ през следващите 5 г. Валентина Васильонова. От 2007 г. досега тя бе зам.-председател на федерацията. Завършила е инженерство във ВХТИ-София, а десет години по-късно и Европейска публична администрация в СУ “Климент Охридски”. Работи в системата на КНСБ от 2001 година.

Успех на новото ръководство на ФНСЗ!