Заплатите на работещите в столичния градски транспорт ще бъдат увеличени с 10% от днес. Това бе договорено на среща между президентите на КНСБ Пламен Димитров и на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов и кметът на София Йорданка Фандъкова. В разговорите участваха и представители на Съюза на транспортните синдикати в България към КНСБ.

Ръстът на заплатите е заложен в подписаното през лятото на 2019 година споразумение за сътрудничество между Столичната община, дружествата от градския транспорт и двата синдиката. То влезе в сила от началото на 2020 г. и е с 3-годишен срок.

През 2019 г. след едно увеличение, което изравни в някаква степен различия в отделните транспортни дружества, бе договорено 3-годишно увеличение с 10% на заплатите всяка година и то се изпълняваше, независимо от пандемията. Тоест в условията на всякакви кризи – пандемия, икономически, социални, а сега и военни, споразумението се изпълняваше. Сега пред нас стои въпросът как да гарантираме изпълнението на увеличението на заплатите в последната година от споразумението. Но и да се гарантират парите за градския транспорт. Този проблем не е решен поради отказа към настоящия момент на финансовия министър да дофинансира градския транспорт, така както правят повечето страни в ЕС, някъде дори с до 50% от нужната сума, обясни след срещата Пламен Димитров.

“Знаете, че собствените приходи спаднаха драматично – от една страна нямаше разреждане на линиите, за да могат гражданите да пътуват комфортно, без да има струпване, а от друга страна – приходите спаднаха рязко. Това доведе до сериозни минуси в цялата система. Сега 178 млн. лв. бяха предложени и от общината, и от двата синдиката, но финансовия министър не подкрепи това искане и то в момента стои във въздуха. Ние си даваме сметка, че 10% увеличение на заплатите от 1 април, е вече мярка, която хората са очаквали и заради инфлацията”, каза още Димитров и посочи, че следващата седмица предстои среща с премиера и финансовия министър, за да бъде намерено решение. Ако няма решение, трябва да се върнем и да кажем на хората ни, че заплатите им не са гарантирани до края на годината, коментира още президентът на КНСБ.

Той обясни, че в ЕС действа регламент 1370, според който публичният транспорт е ангажимент и на местните власти, и на държавата. В България обаче разпределението е непропорционално. Страната ни трябва да започне да го прилага и да подкрепи финансово градския транспорт не само в столицата, но и в големите областни градове, в които също има проблем.

“София не може да си позволи да спре градския транспорт, хората трябва да имат нормален живот. Взимаме това тежко решение, но очакваме и държавата да изпълни своя ангажимент. Очаквам до дни да получа докладите от всички транспортни дружества с предложения за оптимизация на разходите”, обясни и Йорданка Фандъкова, като подчерта, че разговорите са били трудни, а ситуацията с финансовото състояние на градския транспорт е изключително тежка. “Цените на горивата се покачват непрекъснато, четири пъти са се увеличили сметките за електроенергия на “Столичен електранспорт” и за “Метрополитен” от миналата година. Компенсацията, която държавата отпуска за еленергия, покрива около 30% от увеличението. Всички останали разходи са за сметка на дружествата и разбира се, Столичната община помага с изключително сериозен ресурс. Вчера гласувахме бюджет 2022 на София. Бяхме заложили 150 млн. лв. да предоставим на градския транспорт. След сериозното настояване на общински съветници, увеличихме сумата с 14 млн. лв. Така общината ще дофинансира през тази година с около 170 млн. лв.”, каза още столичният кмет и посочи, че тези допълнителни 14-15 млн. лева ще бъдат насочени за вдигането на заплатите на работещите в градския транспорт.