КНСБ продължава да настоява националната линия на бедност да бъде коригирана и да отразява и натрупаната инфлация, така както повелява утвърдената методика. Това напомни в интервю за Нова телевизия националният секретар на конфедерацията Ася Гонева. Тя коментира предложението на Министерството на труда и социалната политика, за което КНСБ отдавна настоява, достъпът до програмите за социално подпомагане да бъдат обвързани именно с линията на бедност.

Предвижда се това да стане след изменения в Закона за социалното подпомагане, изготвени от ведомството, като промяната ще влезе в сила от 2023 г. Преминаването към линията на бедност ще става постепенно, като за целта се предвижда и увеличение на средствата за целите на подпомагането. Така към 2025 г. очакваното увеличение на средствата е разчетено на 125,4 млн. лв.

В момента линията на бедност е 413 лв. Но още през есента на миналата година, при обсъждането ѝ конфедерацията възрази и настоя, че за 2022 г. официалната линия на бедност трябва да е 460 лв. А въз основа на нея трябва да се прилага и съответният диференциран базов доход за определяне достъпа на лицата до месечните парични помощи по Закона за социално подпомагане. Прилагането на линията на бедност като тест за достъпа до социално подпомагане ще  разшири кръга на подпомаганите и ще позволи да се омекоти ударът на инфлацията, както и ръстът на цените на енергийните източници, аргументира още тогава предложението си конфедерацията.

В момента помощите се определят на база гарантиран минимален доход, който е фиксиран от Министерския съвет и от 2018 г. е 75 лв. Според предложението на социалното министерство догодина, при обвързване с линията на бледност, ще е 82 лв. и ще расте до 2025 г.

„Темповете трябва да бъдат много по-смели – ние държим да бъде коригирана и самата линия на бедност. Във всички случаи се разширява входът – ако сега говорим за 300-350 хил. лица и семейства, които имат право на социално подпомогане, то до 2025 г., според авторите на Проекта за изменение на ЗСП, този обхват ще се увеличи със 115 хил. човека. Но дали тази динамика ще гарантира изпълнението на амбициозната цел, която България си постави за намаление на лицата в риск от бедност със 700 хиляди до 2030 г., предстои да видим“, коментира Ася Гонева.