Минималната заплата да се увеличи втори път тази година и от 1 юли с актуализацията на бюджета да стане поне 760 лв. Това предложи главният икономист на КНСБ и директор на Института за социални и синдикални изследвания Любослав Костов на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. На него бе обсъдено постановлението, с което минималното възнаграждение ще се повиши от сегашните 650 на 710 лева, както е записано в приетия годишен бюджет, който влиза в сила от началото на април.

Костов посочи, че КНСБ подкрепя този ръст от 9 процента, но настоява да бъде предвиден още един, тъй като минималният доход вече изостава на фона на инфлацията от 10 на сто, отчетена през февруари.

За първи път от едно десетилетие българинът губи реално покупателна способност. Не обвиняваме никого. Просто настояваме за още един ръст на минималната заплата в рамките на предвидената актуализация през лятото на 2022-ра година поне на 760 лева и привеждане на минималната работна заплата в съотношение със средната от 50 процента така, както препоръчва и директивата за адекватни и справедливи минимални работни заплати, посочи Костов.

Той поясни, че така ще има предвидимост и за бизнеса. Oт дpyгa cтpaнa, така ще зaдaдeм и пocoĸaтa, в ĸoятo тpъгвa дъpжaвaтa ни, a имeннo, вмecтo дa oбcъждaмe пocтoяннo ĸaĸъв дa e paзмepът нa минимaлнaтa зaплaтa, в cpeднocpoчнa бюджeтнa пpoгнoзa, ĸoятo пpeдcтoи дa ce aĸтyaлизиpa, изпълнитeлнaтa влacт дa ĸaжe, чe МРЗ щe e 50% от средната заплата за страната и дa cлeдвa тaзи пocoĸa нa paзвитиe в cлeдвaщитe няĸoлĸo гoдини, каза Kocтoв. Ако това съотношение се въведе от началото на следващата година, минималната заплата трябва да е поне 850 лв.